tiistai 24. lokakuuta 2017

Ensimmäinen päivä

No niin, ensimmäinen kunnon työpäivä takana. Aamu alkoi juoksustartilla, kun olin asettanut herätyskellon soimaan liian myöhään ja minun piti vielä hankkia lippu bussia varten. Ulkona oli vielä perin skottimainen tihkusade. Sain lipun hankittua ja nousin bussiini, suuntana Westside Plaza, josta Colin nouti minut kyytiinsä. Olimme ensimmäisenä pajalla, joten laittelimme itsellemme aamukahvit ja jäimme odottamaan muita. Pian muukin pajan väki saapui paikalle ja päivä lähti käyntiin.

Westside Plazan pysäkki aamutuimaan.

Pete oli varannut minulle päivän työksi yhden asiakastyön, jossa oli tilattu kuusi tolppaa valonauhoille. Kävimme hakemassa materiaalit ja sytyttelimme ahjon, joka koulusta poiketen laitettiin käyntiin kaasupolttimella. Pete näytti minulle alkuun mallia ja lähdin työhön ajatellen sen olevan valmis nopeasti. Väärässä oltiin.

Tolpat tehtiin pyörötangosta, joka taottiin konevasaralla suipoksi toisesta päästä. Sivusta katsottaessa tämä näytti helpolta,  mutta omat otteet vasaralla eivät ollee kohdillaan ja työ meinasi mennä pilalle, joten Pete astui väliin ja korjasi virheet ensimmäisen tekeleeni kohdalla. Tästä eteenpäin meno alkoi taas tulla tutummaksi ja viimeisen kohdalla olinkin jo täysin tyytyväinen itseeni.

Mallikappale ylää, alhalla kaksi omatekoista. Liian kapeaksi meni

Hiljaa hyvä tulee

Malli ja toiseksi viimeinen omatekoinen. Alkaa näyttää jo hyvältä
 Lounaan jälkeen työstö jatkui tankojen taivuttamisella lopulliseen muotoonsa, joka muistutti mielestäni lammaspaimenen keppiä. Petellä oli selkeä visio muodosta, mutta sopivia työkaluja ei ollut saatavilla, joten minun työkseni lankesi impro-jigin rakentaminen hitsaamalla yhden pajan pöytään. Tein taivutukset Peten avustuksella, josta pienen siistimisen jälkeen tolpat sahattiin mittaansa ja juureen porattiin ripustusreiät galvanisointia varten.



Tolppien teossa meni melkein koko päivä, mutta lopussa minulla oli pieni hetki aikaa katsoa sivussa, kun muu pajan väki kokosi isompaa teosta valmiiksi. Vielä en tiedä, mihin teos on menossa, mutta helppoa sen kasaaminen ei vaikuttanut olevan, sen verta ees-taas meininkiä oli.

Sivussakatsoja löysi tällaisen tähystyskameran

Vaikka aikaa kului omastakin mielestäni aivan liikaa, asia mistä Pete hieman vitsailikin, hän silti kehui, koska sain tolpat saman päivän puolella valmiiksi, mitä hän ei odottanut. Alussa olin liian itsevarma ja tein takomista turhan ronskilla otteella, mutta lopulta sain rauhoituttua ja otin kaiken varman päälle ja hieman hitaammin. Olen kuitenkin lopputulokseeni tyytyväinen ja odotan mielenkiinnolla loppuviikon haasteita, kunhan vain muistan perinteisen viisauden käsitöissä.

Huolellisuus ensin, nopeus tulee kokemuksen myötä.

Nippu valmiita paimensauvoja valmiina sinkittäväksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti